Huvudkolumn

Publicerad 2017-05-10 13:23 Skriv ut Tipsa en vän
En påsk med böcker
En påsk med böcker

Normalt brukar jag bara läsa deckare som avkoppling på sommarsemestern. Men så har jag hört talas om norrmännens tradition att läsa deckare vid påsktid. I år skulle jag inte vara sämre. Svenska deckarförfattare har mutat in hela Bohuskusten så brist på böcker med lokal anknytning saknas inte. Men själv valde jag bort dessa och tog en omtalad norsk författare, Jo Nesbø.

Därtill passade konceptet att läsa påskdeckare extra bra eftersom jag precis fått den svenska kriminalromanen Odens öga av min dotter. Sagt och gjort skred jag till verket. Nesbøs bok var en höjdare på alla sätt. Välskriven, välkomponerad och väldigt spännande samt med en lösning som hela tiden undandrog sig lösningen, innan just slutet. Därtill hade den, för deckare så välbekanta komponenten, en ledande polis med personliga problem. Nesbøs Harry Hole, har blivit en kultfigur i norska kriminalkretsar. Efter genomläsningen förstod jag varför Nesbø blivit så stor, han är helt enkelt riktigt bra.
Odens öga av Håkan Strömberg handlade om ett alternativt Sverige. Ett Sverige där protestantismen inte segrat, utan där hedendomen levde sida vid sida med katolicismen och protestantismen samt ytterligare någon trosriktning. Kriminalberättelsen var alltså en lek med tanken att vårt lands historia kunde ha tagit en annan bana. Att vi kunde ha varit ett land med djupa religiösa motsättningar. När dessa tankar slår rot i mig under läsningen – är detta en framtidsskildring? – kollar jag utgivningsåret. På ett försättsblad står det 2002. Har karln haft en spåkula när han skrev boken? kan man ju fundera över nu när religionen verkar ta en allt större plats i samhället.
Efter påsk hann jag med ytterligare en bok. Virginia Woolf, är en ikon jag länge varit nyfiken på men aldrig kommit till skott med.  Nu tog jag tag i denna gigant och förstod direkt hennes storhet. Störst är oftast störst av en anledning!

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

E-tidning web

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS