Huvudkolumn

Publicerad 2018-04-30 12:07 Skriv ut Tipsa en vän
En önskan om DJ:s och exotiska foodtrucks till glesbygden
En önskan om DJ:s och exotiska foodtrucks till glesbygden

Det som ni just nu håller i er hand är en lokaltidning för glesbygden. Torslanda, Säve och Öckerö kommun.

Jag kan tänka mig att en del av er Torslandabor som läser det här inte tycker att beskrivningen av er hemort som glesbygd är särskilt smickrande? Den slutsatsen drar jag bara för att det var precis så jag själv reagerade när jag första gången hörde beskrivningen. Men faktum är att stadsdelen Västra Hisingen vid flera tillfällen liknar utmaningarna och problemen, bland annat när det gäller svårigheterna med bemanning och transporter över vidsträckta områden i Torslanda, vid dem som råder på glesbygden. Lägg därtill att stora privata företag som exempelvis Ica Maxi har svårt med rekrytering och bemanning för vissa tidpunkter av dygnet på grund av de bristande kommunikationerna till Torslanda.

Det ska dock sägas att Göteborgs kommun varken ser de västra delarna av SDF Västra Hisingen eller de nordvästra delarna av SDF Norra Hisingen som glesbygd. Det är enligt staden bara den södra skärgården som har glesbygdskaraktär inom kommunen.

Glesbygd eller ej. Att ett expanderade Torslanda i framtiden blir en levande hembygd tycker i alla fall jag är något att eftersträva. Planerna för centrumet i Skra Bro står redo att rullas ut. När det är färdigbyggt får Torslanda sin tredje centrumbebyggelse, efter Torslanda Torg och Amhult. I Amhult pågår fortfarande expansionen och för Torslanda Torg finns det också planer för utbyggnad och ombyggnad. De planerna kommer troligtvis presenteras efter sommaren någon gång.

Det verkar råda olika meningar om vad som konstituerar ett levande torg. Affärsidkarna runt de båda befintliga centrumen efterfrågar just det, eftersom det gynnar handeln. Personligen hade även jag gärna sett mer liv och rörelse på gator och torg i Torslanda. Jag vet dock att en del boende på torgen helst inte vill att det ska hända någonting där på grund av buller och rädsla för stök och… tja, liv och rörelse.

På Lindholmen finns Lindholmen Street Market där lokala bryggerier, restauranger med olika matinriktningar, foodtrucks och DJ:s spelar musik på lördagar inom ett avgränsat område. Ett besök är ett tips för den som vill ha en soft lördag när vädret är det rätta. Att något sådant i framtiden skulle arrangeras kring något av torgen i Torslanda känns, åtminstone för mig, som oerhört eftersträvansvärt när någon återigen poängterat att jag bor i glesbygden.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv