Huvudkolumn

Publicerad 2018-03-07 11:33 Skriv ut Tipsa en vän
En månad av telefonfritt körande
En månad av telefonfritt körande

Sedan den 1 februari i år är det förbjudet att rattsurfa, sms:a eller prata i mobilen utan handsfree när man kör bil. Bötessumman är satt till 1 500 kronor. Min högst ovetenskapliga bedömning, under den dryga månaden som förbudet varit på plats, är att det verkar ha haft viss verkan*.

Jag har tidigare skrivit om hur vanligt jag har upplevt att det har varit med förare som pillar på sina mobiler i Torslandas bilköer. Nu upplever jag att jag har sett betydligt mindre av den varan under de senaste veckorna. Men undantag finns naturligtvis. Jag tänker i synnerhet på en kvinna i en stor vit BMW som körde ut från en lågstadieskolas parkeringsplats samtidigt som hon hade mobilen i högst hugg. Det har redan hunnit bli lite som när man ser folk som kör utan säkerhetsbälte. Man tänker: ”Hur i hela friden kan det vara värt det?” Jag tänker inte i första handen på bötessumman. Jag tänker på skammen. Att riskera att bli stoppad av en polis och rodnande sitta där och stamma fram den extremt förutsägbara, nästan obligatoriska, meningsinledningen ”Men jag skulle ju bara…” Nej, numera får man se till ”att bara” innan man startar bilmotorn.
Personligen tycker jag att det är toppen. Överförmynderi, skriker någon. Nej, inte när de som utsätts för den största faran är andra personer – de oskyddade trafikanterna. På det sättet är mobilförbudet långt mycket mindre överförmynderi än lagarna om bilbälte eller flytväst på sjön.
Vad jag blir lite nyfiken på är om de personer som trots allt fortsätter att hantera mobilen vid ratten har missat den nya lagen? Kan det vara möjligt att den nyheten försvunnit i det informationstornado som sveper över samtiden? Det verkar långsökt, men vem vet. Om den här texten mot förmodan är första gången du hör talas om mobilförbudet hoppas jag verkligen att du inte just nu läser den vid ratten.

*Självfallet såg jag fyra personer som inte anammat de nya reglerna när jag körde genom Torslanda bara någon timme efter att den här meningen skrivits…

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS