Huvudkolumn

Publicerad 2019-02-06 11:14 Skriv ut Tipsa en vän
Egoismens kreativa superhjältar
Egoismens kreativa superhjältar

Kongahällavägen. Eftermiddag. Mellan Torslandakrysset och avfarten till Låkebergsgatan kryper trafiken fram i norrgående riktning. I det kalla vädret blir avgaserna än mer synliga än normalt och dröjer sig kvar runt fordonen som någon slags gestaltning av eftertankens kranka blekhet. Det är inte bara personbilar som sitter fast i kön förstås. Det gör bussarna också. 

I det här scenariot så finns det de som blir kreativa. Som en slags egoismens superhjältar väljer de att framföra sitt fordon på parallellgatan Nordhagsvägen istället för att krypköra Kongahällavägen med oss andra. Så att de kan köra förbi hela kön. Kanske kommer de fem-tio bilar framför dem som kör på Kongahällavägen när de ser till att det blir rött ljus vid avfarten Låkebergsgatan så att de själva kan klämma sig ut. 

Det finns helt klart de som satt det här i system. Vissa kör runt i bilar med företagsnamn på sidorna. 

Ibland inträffar dock något nästintill underbart, att smitvägens fritänkare faller på eget grepp: Man ser dem köra förbi på högersidan, men sedan fastnar de själva vid rödljuset och kön man själv sitter i ”hinner före” vid korsningen. Sådant skänker guldkant på den tristaste av vintereftermiddagar. Triumfatoriskt höjer jag volymen på bilradion och sjunger med i Van Halens feel-good-epos Panama. Alla problem är som bortflugna för några extatiska sekunder. Det må vara en pyrrhusseger, men det är ändå min pyrrhusseger. Min och några andra närliggande bilisters. Där bakom stockar ju sig kön fortfarande, till relativt stor del på grund av Nordhagsvägens narcissister som nu har fått grönt ljus igen.

Apropå något annat, inte helt väsensskilt förstås (för vad finns det annat att diskutera i Torslanda förutom trafiken?) – Busslinje 24 engagerar. Det plingade rejält i mailkorgen och ringde en hel del när jag och mina familjemedlemmar låg nedbäddade i influensa i förra veckan. Jag ber om ursäkt att jag inte återkopplat till alla som hörde av sig. Det är många åsikter som florerar och vi har publicerat en hel del insändare i frågan sedan i december, men vi kan inte på nyhetsplats i tidningen publicera artiklar som enbart baseras på tyckande. 

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv