Huvudkolumn

Publicerad 2015-12-16 13:07 Skriv ut Tipsa en vän

Motion om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny tvärförbindelse

Trafiksituationen i Torslanda är problematisk. Belastningen av väg 155 är sedan lång tid så stor att det påverkar såväl restider som möjligheter att bygga ytterligare bostäder. Dessutom saknas idag expressbusslinjer mellan Torslanda och Göteborgs innerstad som inte går via Volvo eller Lindholmen.
I augusti i år skrinlade Trafikverket planerna på busskörfält längs väg 155 på grund av ökade kostnader och lång genomförandetid. Vi har länge ansett att ett busskörfält bara vore en kortsiktig lösning och att det finns bättre åtgärder för att förbättra trafiksituationen i Torslanda.

Alliansen har tidigare tagit initiativ till en utredning för att hitta förslag på lösningar för trafiksituationen i Torslanda. Utredningen presenterades i juni 2014 och innehöll bl a just förslag om en tvärförbindelse.  Vi vill ha god framkomlighet för alla trafikslag inom Torslanda, till och från de centrala delarna av Göteborg men också till och från Öckerö kommun. Sedan man gett upp planerna på busskörfält har Trafikverket tittat på alternativa lösningar. Utredningen verkar dock fokusera främst på snabbfärja och justeringar av trafikstyrningen. Vi menar att detta inte räcker.
Förutom att se över åtgärder som flöde genom rondeller och vid korsningar och utfarter är det dags att återuppta planerna på en broförbindelse till Öckerö kommun och påskynda en tvärförbindelse. Det behövs också ett initiativ för bättre bussförbindelser.
Vi är medvetna om att Öckerö kommun hittills motsatt sig en broförbindelse, men menar att nuvarande trafiksituation motiverar att man också tar hänsyn till behov från övriga berörda parter och att dessa vid en bedömning har större vikt.
Vi moderater vill därför att Göteborgs Stad tar tydligt initiativ i frågan om trafiksituationen i Torslanda. Vi vill att staden driver frågan om att det bör byggas en bro till Öckerö kommun samt att planerna på en tvärförbindelse i Torslanda realiseras. Här krävs bland annat att en broförbindelse prioriteras i kommande revidering av den regionala infrastrukturplanen och att tvärförbindelsen prioriteras i Trafiknämndens arbete. Parallellt bör frågan om att förbättra direktkommunikationerna med buss mellan Torslanda och centrala Göteborg lyftas i det delregionala kollektivtrafikrådet (DKR).

Förslag till beslut
att Trafiknämnden ges i uppdrag att prioritera arbetet med en tvärförbindelse i Torslanda.
att Göteborgs Stad hemställer till Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och Västra Götalandsregionen att prioritera en broförbindelse mellan Öckerö kommun och Torslanda i revideringen av den regionala infrastrukturplanen.
att Göteborgs Stad hemställer till Trafikverket att påbörja planering för broförbindelse mellan Öckerö kommun och Torslanda enligt tidigare utredning.

Jonas Ransgård (M
Hampus Magnusson (M)

Kommentarer

(2)
  1. First things first, you'll want to set a set target date when you may completely quit, for example two or three weeks from now. Core maca in the supplier energetix is surely an herb that tests quite nicely for assorted males.

    ANekIdeattBext 2017-08-2611:33:57
  2. Äntligen. Så nu när det finns politisk enighet i lösningförslaget. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2813605-rodgrona-tvingas-backa-om-trangselskatt-i-torslanda Så borde det väl gå ganska snabbt att komma till beslut? Skulle dock ha hänt för 10 år sedan, men bättre sent än aldrig.

    Öbo 2016-01-1316:28:07

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv