Huvudkolumn

Publicerad 2016-03-09 10:21 Skriv ut Tipsa en vän

Feministiskt Självförsvar - Öppen fråga till skolsektorchefen vid Västra Hisingen

Feministiskt Självförsvar Göteborg (F.S.G) säger sig vara partipolitiskt obundna. Västra Hisingen har från F.S.G direktupphandlat utbildning inom ämnet Elevens Val för 108.000 kr där inga andra leverantörer tillfrågades vilket är ett krav. F.S.G kallar sig ideella och betalar varken in moms eller vinstskatt fast de säljer tjänster för miljonbelopp och snedvrider därmed konkurrensen.

Ingen registerkontroll har heller gjorts av utbildarna från F.S.G fast detta är obligatoriskt i grundskolan. Till utbildningarna nekas skolpersonal tillträde så ingen tillsyn finns. ”Det kan vara läraren som är förövaren och därför skall de inte få vara närvarande.” säger vänsterpartisten och 1:e vice ordf.  i Majorna-Linné 19/2 till P4 Göteborg.
Men lärarna är ju kontrollerade till skillnad från F.S.G:s instruktörer.
Så vilka är då F.S.G som lyckas få tjänstemännen att bryta mot både lag och förnuft? Ur F.S.G:s till Skatteverket inlämnade stadgar:
”§1. F.S.G är en organisation vars syfte är att bedriva ett feministiskt basarbete på skolor, fritidgårdar och andra ungdomsarenor i Göteborg och Bohuslän. Våra feministiska utgångspunkter stämmer nära överens med den socialistiska radikalfeminismen. Vi söker gärna nära samarbete med organisationer som delar vår uppfattning. Målet är att upplysa, intressera och organisera främst tjejer, men även killar, för en feministisk utveckling vid sidan av det arbete man kan se i nämnda organisationer.”
Det konstituerande protokollet är signerat av tre vänsterpartister bl.a. 1:e vice ordf. i SDN Västra Hisingen. Firmatecknarna i ansökan om org.nr är vänsterpartister och föreningens adress: "c/o Ung Vänster Göteborg & Bohuslän”, Andra Långgatan 20". Av instruktörerna är minst 10 styrelsemedlemmar i Ung Vänster (nuv./f.d.) och offerten till stadsdelen är undertecknad av tidigare distriktsordföranden för Ung Vänster Göteborg & Bohuslän som också är anställd som instruktör på F.S.G.
Då skolutbildningen enligt vad vi förstår skall vara politisk neutral och skattemedel inte får gå till politiska partier, vill vi ställa en öppen fråga till sektorchefen för skolorna i Västra Hisingen: När blev det stadsdelens uppgift att använda våra skattepengar till att göra våra skolor till indoktrineringsverktyg, rekryteringsarena och intäktskälla för Vänsterpartiet?

Förvånade föräldrar vid Trulsegårdsskolan

Kommentarer

(5)
 1. Johan, jag håller med om att det hade varit utmärkt om man hade följt Lagen om Offentlig Upphandling. Nu har man inte det. Jag noterar att du varken ser problemet med att diskriminera pojkarna eller att utbildningen är förkastlig enligt experter på självförsvar och varken vilar på "vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet" vilket Skollagen kräver.

  Peter Nolvik 2016-03-1408:49:00
 2. Ett utmärkt projekt som enligt utvärdering på norra hisingen stärkt tjejers självförtroende. Vi kan väl sluta upphandla tjänster från föreningar där Vänsterpartister är aktiva samma dag som vi slutar upphandla bolag med en massa moderater i styrelserna? Fram tills dess vore det bra om LOU får råda.

  Johan 2016-03-1022:09:53
 3. Hej och tack för bra insändare! Är själv förälder till barn på Trulsegården. På föräldramöte förra veckan fick vi reda på att projektet stoppats av Skolverket pga detta ligger utanför skolplanen. Men man undrar ju hur det kunde bli så här från första början? Och din sista mening speglar hela min tanke, det är skattepengar vi talar om!

  Lena Ferm 2016-03-0914:12:03
 4. Detta har ju försiggått länge i många stadsdelar. Hörde att Norra Hisingens skolor tydligen hade köpt in de här kurserna från Vänsterpartiet för 400.000 kronor och därmed lurat staten på ca 100.000 i momsskatt bara i den stadsdelen. Parallellt tvingar Skolverket fram vitesbelopp efter vitesbelopp som också måste betalas p.g.a. att Göteborgs skolor inte klarar målen. Det är hög tid att återinföra en central skolförvaltning så att skolan får styras av intresserade tjänstemän med skol- och upphandlingskompetens!

  Peter Nolvik 2016-03-0912:01:42
 5. En mycket bra insändare som belyser samma problem som tidigare debatt från Torslanda Moderaterna. Feministiskt självförsvar i skolan är ett politiskt projekt och hör inte hemma i den utbildning som skall gälla enligt skolinspektionen. Nu måste de rödgrönrosa i majoritet stoppa projektet!

  Pontus Båth 2016-03-0912:00:29

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv