Huvudkolumn

Publicerad 2014-01-15 13:28 Skriv ut Tipsa en vän

Avgörande beslut för Torslanda och Öckerö

Den potentiella breddningen av Hjuviksvägen har varit en följetong i den lokala politiken sedan 2011. Det var då som kommunstyrelsen fick tillfälle att kommentera förstudien av projektet. I ett gemensamt yttrande från Alliansen och socialdemokraterna poängterade vi då att ett projekt med mer långsiktigt hållbara lösningar var att föredra. Mycket har hänt sedan dess. Socialdemokraterna har bytt linje och står nu bakom en vägbreddning tillsammans med miljöpartiet och vänstern.

Nu, under pågående samråd, framgår det lika tydligt som tidigare att föreslagen lösning är otillräcklig, trafikfarlig och barnfientlig. När bussfilen är färdig har kapacitetstaket redan nåtts och Länsstyrelsen ifrågasätter Öckerös tillväxtplaner p.g.a. trafiken. Miljöperspektivet och barnperspektivet är åsidosatt. Färjorna och de långa bilköerna står för stora och helt onödiga utsläpp. För oss är det viktigt att kunna erbjuda en god miljö till de boende i området runtomkring Hjuvik. Men det är minst lika viktigt att Öckerö kommuns tillväxt inte faller på dåliga kommunikationer. Därför måste vi redan nu börja planera för en framtida bro till Öckerö.
Skulle nuvarande förslag till breddning genomföras begränsas Torslandas och Öckerös tillväxt för lång tid framöver. Men det innebär också att möjligheten till en bro eller annan lösning inte kan genomföras. Om trafikverket får sätta spaden i jorden och investera hundratals miljoner i detta projekt, finns inte utrymme för någon ny sträckning eller ändring inom överskådlig tid. Möjligheten begravs mer eller mindre permanent. Det är därför hög tid för socialdemokraterna att tala om vad de egentligen vill. Valet står mellan en modern lösning för hållbar tillväxt eller trafikkaos med fortsatt långsam kollektivtrafik. Nya moderaterna i Göteborg har valt det förstnämnda, vad väljer socialdemokraterna?

Martin Wannholt (M)
Kommunalråd Vice ordf. Trafiknämnden

Kommentarer

(2)
  1. Vad är mer långsiktigt och hållbart än att satsa på kollektivtrafiken då? Att sätta spaden i marken och gräva upp halva Torslanda så att stora naturvärden går förlorade, kanske?

    Marcus 2014-01-2313:28:19
  2. Då efterfrågan på boende ökar lavinartat både på öarna och i Hjuviksområdet så måste vi ha en långsiktig lösning på de kommande problemen och de som redan finns. Om jag uppfattar artikeln rätt så är det nu eller aldrig som man bör stå upp om vi skall hitta en lösning för framtiden. Är det så att det är vänstern som står ivägen så är detta ännu ett tecken på deras bakåtsträvande politik och rädsla för förnyelse.

    Elias 2014-01-1708:53:10

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv